+372 5885 6007  
I-IV: 10.00-20.00, V: 10.00-18.30
toode(t) 0,00 € eest
0
toode(t) 0,00 € eest
0

AJALUGU

Ajaloost on teada, et juba ammustel aegadel kasutasid inimesed toidu valmistamiseks savinõusid ning arheoloogid on leidnud neid igast maailmanurgast. Ühed maailma vanimad – enam kui 3000-aastased – savipotid on leitud Hiinast. Arvatakse, et need ümarad savinõud ongi tänapäevase KAMADO grilli esivanemad.

Sajandite kestel täiustasid inimesed neid lihtsaid savinõusid ning kohandasid kõige mitmekesisemate roogade valmistamiseks erinevate valmistamisviiside abil. Indias võeti kasutusele savist tandooriahjud, Jaapanis aga mushikamadoʼd: riisi aurutamiseks mõeldud nõud, mida Jaapani peredes eriliste tseremooniate käigus kasutati. Mushikamado on ümara kuju ja kuplikujulise kaanega savinõu, mis oli kõige enam levinud Lõuna-Jaapanis. Juba väga ammu mõtlesid jaapanlased välja selle, kuidas aurutustemperatuuri reguleerida, ning täiustasid mushikamado ehitust õhuklappidega, halupuude asemel aga põletasid seal hoopis sütt. Pärast II maailmasõda hakkasid mushikamado vastu huvi tundma ka ameeriklased.

Jaapani keeles tähendab sõna kamado ahju või katelt, sõna-sõnalt aga tähendab KAMADO „keeva katla kohta“. 竈 on kanji kirjasüsteemi ideogramm, mis tähendab KAMADOt. Romaji kirjasüsteemis, mis kasutab ladina tähestikku, kirjutatakse sõna KAMADO samuti nagu ka inglise või eesti keeles: KAMADO. Praegu nimetatakse KAMADOdeks kõiki seda tüüpi keraamilisi grille.

TEHNOLOOGIA

Moodsaid KAMADO-tüüpi grille valmistatakse suhteliselt erinevatest materjalidest, näiteks kuumakindlast keraamikast ja muudest tulekindlatest materjalidest, terrakotast – traditsioonilisest, looduslikust savist valmistatud, poorsest põletatud keraamikast –, või portlandtsemendi ja peenestatud laavakivi segust. Ka grilli pealispind võib olla väga erinev. See võib olla kaetud kas läikiva keraamilise glasuuri, faktuurse dekoratiivkrohvi või keraamilise mosaiigiga. Moodne keraamika ja tulekindlad materjalid kaitsevad grilli pragunemise eest.

 

KÜTMINE

Tavaliselt kasutatakse KAMADO grillides grillsüsi (kuigi leidub ka KAMADO-tüüpi gaasi- ja elektrigrillide mudeleid). Puusöest ei jää järele kuigi palju tuhka ning erinevalt söebrikettidest ei sisalda see lisaaineid, mis valmistatava roa maitset muuta või moonutada võiksid. Puusütt saab toota ka keskkonnasäästlikult, kohaldades juurevõsude kasvatamist. Aga kõige olulisem on ikkagi see, et puusütel valmistatud toidust hõngub naturaalset lõkkelõhna.

KASUTAMINE

Keraamilise grilli ehitus võimaldab kuumust kaua üleval hoida ning saavutada grillimistemperatuuriks kuni 400°C. KAMADO grillides on võimalik suhteliselt täpselt reguleerida ka õhuvoolu ja temperatuuri, seepärast on niisugused grillid tavaliste haluküttel ahjudega väga sarnased ning neis saab toitu praadida ja küpsetada samuti nagu tavalises ahjuski. KAMADO grillid on lisaks liha grillimisele ja suitsutamisele mõeldud ka pitsa, küpsiste, kookide ja erinevate leibade küpsetamiseks.

 

OSAD

KAMADO grillil on keraamiline korpus, mille sees asub keraamiline sütte põlemiskamber. Korpuse alumises osas on õhuklapp, mille kaudu õhuvool põlemiskambrisse pääseb. Grilli kuplikujulises kaanes asub teine reguleeritav õhuklapp, kustkaudu õhuvool grillist välja pääseb. Need õhuklapid aitavadki roa valmimistemperatuuri reguleerida. Sütte kohale riputatakse küpsetusrest. KAMADO grillide kaanes on ka avaus, kustkaudu sisestatakse termomeeter roa valmimistemperatuuri mõõtmiseks.